100 jaar ysselsteyn

Tentoonstelling 100 jaar Ysselsteyn

Ysselsteyn bestaat dit jaar 100 jaar. In verband hiermee is er een tentoonstelling in Museum De Peelstreek speciaal gewijd aan dit jubileum. .

Deze tentoonstelling is geopend vanaf 10 juli. Vanaf deze datum kunt je de speciale tentoonstelling bekijken op de zaterdagmiddagen t/m  eind oktober. Wilt je op een ander tijdstip het museum bezoeken dan kan dat op afspraak via telefoon 0629145828 of 0478 – 541544. Je kunt ook reserveren via onze site www. depeelstreek .nl

Je kunt ook een zogenaamd  Historisch Reundje Ysselsteyn maken. Dit is een fietstocht van 15 of 22 km. langs de historische punten in Ysselsteyn. Aan de hand van een folder die je in het museum kunt krijgen fiets je de route. Onderweg komt je allerhande zaken tegen zoals een plággenhut en een nagebouwde schaopsköj. De route voert U ook langs de eerste vijftien boerderijen van Ysselsteyn.

De tentoonstelling in het kader van het 100 jarig bestaan van Ysselsteyn bestaat uit veel foto’s verdeeld over diverse onderwerpen zoals: Leven, wonen werken in Ysselsteyn, Feesten in Ysselsteyn, de Ontwikkeling van Ysselsteyn, aan de Slag in Ysselsteyn en Jong in Ysselsteyn. De tentoonstelling kwam tot stand door een samenwerking van Museum De Peelstreek en de Stichting Historie Ysselsteyn. Hiermee zijn tal van tot nog onbekende foto’s boven water gekomen.

Onze normale tentoonstelling over het platteland tot ca. 1950 kunt U ook bekijken. U vindt een uitgebreide collectie gereedschappen uit de landbouw, bakker, smederij, kapper, weefgetouw, veehouderij en huishouding. Binnen het museum is ook een ouderwetse café nagebouwd van omstreeks 1900 alsmede een oude volledig ingerichte huiskamer.

Ysselsteyn 100 app

Via de telefoon en de computer  kun je via de Ysselsteyn 100 app allerhande zaken van Ysselsteyn digitaal bekijken.  Dit kun je ook doen via een groot scherm op de tentoonstelling waarmee je onder begeleiding zelf actief met de Y 100 app aan de gang kunt. Zo zie je de ontwikkeling van Ysselsteyn aan de hand van landkaarten vanaf ca 1900. Ook Ysselsteynse dorpsfiguren die er niet meer zijn komen aan bod. Meer weten over de 1e 15 boerderijen ook dat kan via deze app. Onze vrijwilligers laten je er graag meer van zien.

Ook voor de kinderen is er een speciaal aangepast programma met filmpjes op groot beeld scherm.

Schilderijen expositie: De Peel zoals hij vroeger was toen hij nog niet ontgonnen was laat een expositie van schilderijen van de familie van Baar zien.